3. Del: Ukajevanje nove pipe

Serija prispevkov z osnovnimi nasveti, ki pridejo prav ob kajenju pipe: od začetnih priprav, polnjenja, prižiganja, kajenja, čiščenja in ostalo.

Vsako novo leseno (briar) pipo je potrebno na začetku “ukaditi”, to pomeni, da jo z uvodnim kajenjem “prepariramo” tako, da se znotraj komore (bovle) pipe, sčasoma ustvari enakomeren zaščitni sloj (večji del iz ogljika), ki hkrati predstavlja predvsem zaščito pred visokimi temperaturami, ki jih sprošča tleči tobak, hkrati pa preprečuje tudi nabiranje vlage in kondenzata ter daje tobačnemu dimu boljšo aromo.

Kako dosežemo oblikovanje takšnega “ščita” v pipi? Priporočam tehniko kajenja kjer najprej 1/4 bovle napolnimo s tobakom in jo pokadimo do konca in jo nato vsaj za en dan (bolje dva ali tri) postavimo v stojalo, da se pipa “odpočije”. Tako lahko še kakšnih dvakrat ponovimo ta postopek (samo z 1/4 polnjenja). Nato pri naslednjem kajenju pipo napolnimo do 1/3 in spet ponovimo postopek (pokadimo do konca, pipo postavimo za dan ali dva v stojalo). Tudi ta del nekajkrat ponovimo. Zatem pipo napolnimo do 2/3, jo pokadimo do konca in postavimo k počitku, še dvakrat ponovimo in na koncu si lahko privoščimo polno polnjenje in kajenje.

Navodila za ukajevanje nove pipe in količina polnitve.

Pomembno je da:

  • tobak v pipi pokadimo do konca (da se na dnu ne začne nabirati vlaga in kondenzat, kar lahko pripomore h grenkemu in neprijetnemu okusu pokajenega tobaka)
  • tobak pravilno napolnimo v pipo (ne pretrdo in ne preveč na lahko);
  • pipe ne vlečemo prehitro, temveč nežno in počasi;
  • pipo po kajenju postavimo k počitku vsaj za en dan (bolje še za dva ali več),  to je tudi eden od razlogov, zakaj imamo kadilci pip v svoji zbirki več pip.

Več informacij o pipah in dodatkih za njihovo uporabo je na Mosir Smoking Pipes: Facebook & Instagram & Etsy

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s