9. del: Čiščenje pipe s soljo in alkoholom

Serija prispevkov z osnovnimi nasveti, ki pridejo prav ob kajenju pipe: od začetnih priprav, polnjenja, prižiganja, kajenja, čiščenja in ostalo.

Kadar pipa ne daje več dobrega okusa, takrat je potrebno poseči po metodi s soljo in alkoholom.

Potrebujemo nejodirano sol (nekateri drugi piparji uporabljajo tudi Koser sol), jaz pa uporabljam Solni cvet (nerafinirana, nemleta, nejodirana morska sol), saj z njim dosežem enak učinek. Potrebovali bomo tudi čistilni (70%) alkohol s kapalko in pripomoček za odstranjevanje odvečnega oglenega ščita-strgalo (ang.: pipe reamer).

Material katerega potrebujemo za čiščenje pipe s soljo in alkoholom.

Rob bovle in zunanji del nastavka za ustnik zaščitimo z izolirnim trakom (ali kakšnim drugim lepilnim trakom), nato pa s pripomočkom za odstranjevanje odvečnega oglenega ščita-strgalom popolnoma odstranimo ogleni ščit vse do lesa.

Notranjost bovle, luknjo za zrak in nastavek za ustnik do vrha napolnimo s soljo. Pipo postavimo v ležeči položaj, pomagamo si s prazno škatlo od kokošjih jajc. S kapalko previdno dodajamo čistilni alkohol do te mere, da se sol z njim popolnoma prepoji, vendar ne sme teči čez rob. Če pomotoma poškropimo leseni del pipe, čistilni alkohol kar se da hitro obrišemo. Pustimo čez noč (vsaj 12 ur, bolje še dlje), da se umazanija veže na sol in alkohol. Če presodimo, da je notranjost še vedno umazana ali pa če gre za zelo staro, zanemarjeno pipo postopek ponovimo.

Dodajanje čistilnega alkohola s kapalko.

Po preteklem času sol, alkohol in umazanijo odstranimo iz notranjosti bovle, pomagamo si s čistilnimi palčkami in papirnato brisačo. Ostanke soli očistimo še s čistilnim alkoholom. Tako očiščena pipa naj se suši vsaj dva dni, priporočljivo tudi kak dan več. Pipo ponovno postopoma ukadimo, kot da gre za novo pipo (glej prispevek: 3.del: Ukajevanje nove pipe), da se ustvari nov zaščitni ogleni ščit.

Več informacij o pipah in dodatkih za njihovo uporabo je na Mosir Smoking Pipes: Facebook & Instagram & Etsy

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s