2. Del: Kako začeti?

Serija prispevkov z osnovnimi nasveti, ki pridejo prav ob kajenju pipe: od začetnih priprav, polnjenja, prižiganja, kajenja, čiščenja in ostalo.

Običajen začetek je pipa iz srednjega razreda in kakšen dober aromatični tobak. Kmalu zatem še kakšen drugi tobak, pa tretji,…,

Ko se odločamo o nakupu pipe, nam mora biti le-ta všeč, ponavadi že na prvi pogled. Odločiti se moramo tudi, ali bi rajši ravno pipo, rahlo ukrivljeno ali močno ukrivljeno. Pa kakšne barve naj bo in kakšno obdelavo naj ima (gladko, rusticirano, peskano).
Potem jo moramo preizkusiti, kako nam leži v roki, po možnosti tudi, kako jo obvladamo v ustih.

Seveda pa ne pozabimo: za začetnika je zelo pomembno, kakšni bodo prvi vtisi ob srečanju s pipo in tobakom. Če bodo le-ti že na začetku bolj negativni in neugodni kot pozitivni in prijetni, potem bo volja za kajenjem pipe verjetno kmalu upadla ali izginila.

In tobak? Na začetku bo verjetno to nekaj aromatičnega. Ne pozabite kupiti še: tlačilec za tobak (ang. tamper), čistilne paličice za pipo, filtre (če kupite pipo s filtrom), za prižiganje uporabite vžigalice, ali plinski vžigalnik za pipo (tak, ki ima gorilnik s plamenom pod kotom).

Kar se tiče začetka kajenja: ni kaj čakati: ko imaš pipo in tobak, se lepo usedeš, odpreš škatlico ali vrečko s tobakom, in uživaš že ob fantastičnem vonju tobaka, ki se bo širil ob odprtju.  Potem tobak malce primeš s prsti, ga pomencaš, da vidiš njegove osnovne lastnosti (barve, vlakna, itd.) – skratka, da se z njim spoznaš. In potem pipo napolniš in prižgeš. Prvič bo vse skupaj morda nekoliko nerodno, a kmalu bosta s pipo in tobakom že prava prijatelja.

Pa še beseda o hranjenju tobaka: ker mora biti tobak za kajenje vedno ravno prav vlažen (ne presuh in ne preveč vlažen), ga morate tudi pravilno hraniti (če govorimo o hranjenju odprtega tobaka, za daljše časovno obdobje). Skratka, v dobro zaprti (stekleni) škatlici ali dobro zatesnjenem kozarcu za vlaganje bo dolgo obdržal vse uporabne lastnosti.

Več informacij o pipah in dodatkih za njihovo uporabo je na Mosir Smoking Pipes: Facebook & Instagram & Etsy

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s