Najstarejše poživilo (3. del)

Serija prispevkov, ki bo v pomoč in za motivacijo pri vzgoji lastnih tobačnih rastlin.

1.2 Pogoji za gojenje tobaka

Lokacija sajenja
Tobak je treba gojiti v večjih količinah, kot kulturo, saj le tako lahko dobimo kakovosten pridelek. Dobre predkulture so strnišča pšenice in stročnice. Zaradi pomanjkanja primernih površin za proizvodnjo tobaka ga najpogosteje gojijo v monokulturi, kar vodi do utrujenosti tal, večjega števila škodljivcev in bolezenskih okužb. Zato po obiranju tobaka prakticiramo sejanje fižola ali živalskega fižola z žitaricami ali setev rži, da se zelena masa podorje in s tem izboljšajo lastnosti tal.

Obdelava tal
Po žitih in drugih zgodnjih predkulturah se opravi plitvo oranje (približno 10 cm globoko), nato poletno obsipavanje v začetku avgusta in globoko jesensko oranje (približno 30 – 35 cm globoko). Prav tako se izvaja okopavanje, brananje in odstanjevanje plevela. Pred setvijo se pripravi zemljo in cvetlične lonce/zabojčke (približno 30 cm višine).

Gnojenje
Gnoj se lahko uporablja na lahkih peščenih in slabih tleh, 2 – 3 prikolice / ha. gnoj je treba vnašati pri osnovni obdelavi tal. Potrebno je tudi gnojiti s približno 500 – 1000 kg / ha mineralnih gnojil v NPK formulacijah 7:14:21 in 5:20:30. Bolje je uporabljati gnojila z več amoničnega dušika. Tako se količina dušika giblje med 30 – 70 kg / ha, fosforja 70 – 140 kg / ha in kalija 100 – 200 kg / ha.

Sajenje tobaka
Na manjših območjih, kjer se ne delajo grede, je najpogostejši razmik med vrstami 75 cm, med sadikami pa 33 – 40 cm. Na nasadih je razmik med vrstami 100 cm, med sadikami pa približno 35 cm. Tobak sadimo ročno v vrstah (10 cm globoka luknja je narejena z ročnim sejalnikom) ali štirisredni sadilnik do globine 7,5 – 16 cm.

Nega nasada tobaka
Plevel se odstranjuje kemično ali mehansko (oranje, ročno pletje). Dela se izvajajo po dežju, ko se tla dovolj posušijo. Prva dela se opravi teden ali dva po sajenju, naslednja pa, ko rastline zrastejo na približno 30 cm v višino. Odstranjevanje socvetja in zalistnikov poteka tudi zato, ker porabijo hranila, ki naj bodo usmerjena na liste.

Obiranje tobaka
Tobačne liste se obira v tehnični zrelosti. Listi postopoma dozorijo od dna proti vrhu stebla. Dozorijo 2 do 3-je  listi na teden, obiranje pa običajno traja približno 2 meseca in se lahko opravi ročno ali strojno. Strojno obiranje se opravi le, če je površina ravna, če rastline ne ležijo, če enakomerno zorijo in so enakomerne višine.

Vir: prevod članka Duhan: https://www.agroklub.com/sortna-lista/uljarice-predivo-bilje/duhan-91/

Video “zgodba nekega tobaka 2019” na Facebook strani Mosir Smoking Pipes: klik na (->link<-)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s